wtorek, 30 grudnia 2014

MIGDAŁOWE CIASTECZKA Z CYNAMONEM

Przepis na te ciasteczka to prawdziwy hit!!! Podczas świąt Bożego Narodzenia zrobiły furorę. Możesz nimi obdarować rodzinę i przyjaciół. Nie ma nic lepszego niż mały, słodki podarunek zrobiony własnoręcznie, podarowany prosto z serca. Ciastka te przygotowuję około tygodnia przed świętami i przechowuję w puszce żeby skruszały.



SKŁADNIKI na około 60 sztuk

2 białka
200 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
laska wanilii
1 łyżeczka cynamonu
około 400 g zmielonych migdałów

1 białko i 100 g cukru potrzebne będą bo zrobienia glazury.

WYKONANIE

Mocno ubić białka, powoli dodając cukier puder. Piana musi być bardzo sztywna. Następnie dodać cukier waniliowy, miąższ z laski wanilii, cynamon i połowę zmielonych migdałów. Wymieszać wszystko dokładnie mikserem. 
Następnie dokładać powoli resztę migdałów do momentu, aż masa prawie wcale nie będzie się kleiła.
Ciasto podzielić na kilka części i wałkować partiami pomiędzy dwoma płatami folii. Ciasto po rozwałkowaniu powinno mieć około 5 mm grubości.


Następnie wycinamy kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy to bardzo delikatnie, podważając gwiazdki zamoczoną w gorącej wodzie szpatułką, tak aby się nie zniekształciły.




Nagrzewamy piekarnik do 130 stopni i w między czasie przygotowujemy glazurę. Białko ubijamy na sztywną pianę powoli dodając cukier puder. Ciasteczka pokrywamy lukrem i wkładamy do piekarnika na około 30 minut. Glazura delikatnie się zarumieni ale nie może popękać.


Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka powinny ostudzić się na kratce. Przechowujemy ciastka w puszce około tygodnia, żeby skruszały.



1 komentarz:

Dodaj komentarz...