środa, 20 kwietnia 2016

4 KSIĄŻKI KUCHARSKIE KTÓRE WARTO KUPIĆ




Już od kilku lat bacznie przyglądam się napędzanej przez media "modzie na gotowanie". Początkowo w mediach udzielały się osoby z kuchnią obyte, znani kucharze czy restauratorzy z kilkunastoletnim doświadczeniem. Osoby te również wydawały książki kucharskie, które stawały się "bibliami" kulinarnymi, skarbnicami wiedzy,
którą każdy szanujący się kucharz miał obowiązek nabyć. Dziś jednak książkę z przepisami może wydać każdy. Pamiętacie jeszcze dość słynną wpadkę znanego show kulinarnego, którego zwyciężczyni wydała książkę z przepisami sygnowaną swoim imieniem oraz logo konkursu, dzień przed oficjalnym ogłoszeniem wyników tego show? Zastanawiam się, czy owa zwyciężczyni (choć bardzo utalentowana) miała jakikolwiek wpływ na zawartość książki? Półki w księgarniach uginają się od nadmiaru książek kulinarnych, których twarzami zostają celebryci. Ci sami celebryci, których pasją jeszcze kilka lat temu był taniec, teraz odkryli w sobie zakorzenioną gdzieś głęboko w środku miłość do gotowania. Śmiem sądzić, że to "gówno prawda", reszty się domyślcie ;-). 
Którą książkę wybrać? Zawsze zadaję sobie to samo pytanie. Raczej nie kieruję się żadnymi wyznaczonymi przez siebie kryteriami. Nie zwracam uwagi na znane twarze czy nazwiska. Po prostu wybieram przypadkowe książki, które bardzo często okazują się nietrafione. Jednak udało mi się zakupić także książki wyjątkowe, z których korzystam bardzo często i które niesamowicie mnie inspirują. Te oto pozycje postanowiłam polecić Wam, żebyście nie musieli wydawać Waszych ciężko zarobionych pieniędzy na "gówniane" książki. 

A wy macie swoje ulubione książki?? Dajcie znać, chętnie skorzystam z poleceń :-)
  
1. "Smaczne Zupy"  Kate McMillan
ilość stron: 302
cena: około 50 zł

W tej książce znajdziesz przepis praktycznie na każdą zupę. Od meksykańskiego chili, przez naszą ukochaną pomidorową, aż po azjatyckie zupy miso. Są tu szybkie zupy "chłopskie" oraz te bardziej czasochłonne i wyszukane. Dla każdego coś smacznego. Doskonała oprawa graficzna książki powoduje, że gdy ją przeglądam niemal natychmiast głodnieję i mam ochotę przyrządzić każdą ze sfotografowanych zup. Często biję się z myślami którą mam ugotować, więc najczęściej przygotowuję zupę według daty w książce.





2. Marek Bardadyn "Odmładzająca książka kucharska"
ilość stron: 230
cena: około 50 zł

Doktor Marek Bardadyn jest znanym i cenionym specjalistą w dziedzinie zdrowego trybu życia oraz odchudzania. W swojej książce przedstawia nam przepisy na proste lecz niebanalne dania dietetyczne. Doktor udowadnia, że aby zrzucić zbędne kilogramy nie trzeba cały dzień chodzić głodnym, wręcz przeciwnie należy jeść pięć posiłków dziennie, które spowodują, że twój metabolizm zdecydowanie przyśpieszy. Krótko mówiąc kilogramy same zaczną znikać bez zbędnych wyrzeczeń. Pod każdym przepisem znajduje się dokładny opis właściwości odżywczych dania co także zdecydowanie ułatwi życie osobom przebywającym na diecie.





3. Rachel Lane "Grillowanie"
ilość stron: 320
cena: 33 zł

Ta książka pokazuje, że grill to nie tylko rumiana kiełbaska kapiąca tłuszczem, lecz także całe mnóstwo rozmaitych możliwości. Ryby oraz praktycznie każdy rodzaj mięsa i warzyw można przyrządzać na grillu. Znajdziesz tu także mnóstwo dodatków do grilla takich jak sos barbecue, domowy keczup, majonez oraz najróżniejsze sałatki i salsy. Każdy przepis opatrzony jest smakowitą fotografią, dzięki której czujemy aromaty dania mimo, iż jeszcze nie jest gotowe. Uważam, że jest to pozycja obowiązkowa dla każdego kto uwielbia klimat grilla i całą otoczkę z nim związaną. Ja zdecydowanie należę do tych osób, więc gorąco polecam :-)






4. Jamie Oliver "Każdy może gotować"
ilość stron: 359
cena: około 65 zł

Myślę, że tego Pana nie trzeba bliżej przedstawiać. Jamie w swojej książce próbuje udowodnić, że każdy, naprawdę każdy przy odrobinie dobrej chęci może nauczyć się gotować smaczne dania. Pozycja idealna dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Znajdziesz tu przepisy na szybkie, smacznie i niezbyt pracochłonne potrawy. Jamie wyjaśnia także w jakie podstawowe akcesoria zaopatrzyć swoją kuchnię, aby gotowanie stało się łatwe i przyjemne.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...