wtorek, 2 lutego 2016

PIECZONE PULPETY Z BULGURU Z WARZYWAMI

Trzymajcie mnie, bo wyjem wszystkie pulpety zanim mój mąż wróci z pracy :-0 Serio, piszę tego posta już ponad pół godziny, bo nie mogę się powstrzymać, co chwilę wracam do kuchni i podjadam. Te pulpety są niebezpiecznie dobre. Ktoś chce zaryzykować???



SKŁADNIKI dla 4 osób

na pulpeciki

1 szklanka kaszy razowej bulgur
1 marchew
1 pietruszka
1 pasek selera wielkości pietruszki
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
2 jaja
2 łyżki oleju
sól, pieprz, chili

na sos

natka pietruszki
parmezan
2 puszki pomidorów
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka brązowego cukru
łyżeczka oregano
sól, pieprz

WYKONANIE

1. Szklankę kaszy wrzuciłam do 2,5 szklanek delikatnie osolonego wrzątku. Gotowałam przez około 10 minut i pozostawiłam do ostygnięcia.
2. Pietruszkę, marchew i seler starłam na tarce o grubych oczkach.
3. Cebulkę i czosnek drobno posiekałam.
4. Wszystkie warzywa delikatnie podsmażyłam. Następnie dodałam do kaszy, dokładnie wymieszałam i doprawiłam solą, pieprzem oraz chili.
5. Do kaszy dodałam 2 jajka i dokładnie wymieszałam.
6. Pomidory z puszki zblendowałam wraz z octem balsamicznym, cukrem oraz przyprawami.
7. Na spód żaroodpornego naczynia wylałam sos pomidorowy.
8. Z kaszy delikatnie uformowałam pulpety wielkości kiwi i wyłożyłam na wierzch sosu.
9. Całość piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
10. Przed podanie posypałam natką pietruszki oraz startym parmezanem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...