wtorek, 17 lutego 2015

WEGETARIAŃSKIE PLACUSZKI Z FASOLI

Placuszki z fasoli są świetną alternatywą dla mięsnych klopsików. Przygotowanie ich bez pieczenia zajmuje zaledwie 15 minut. Są bardzo pożywne i sycące i mogę zapewnić, że nie odczujecie braku mięsa po zjedzeniu ich na obiad.



Wartość odżywcza 1 porcji
wartość energetyczna 292 kcal
białko 15,3 g
tłuszcz 19,3 g
węglowodany 21,3 g
błonnik 6,2 g
wysoka zawartość magnezu 54%, żelaza 51%, miedzi, witaminy E
źródło potasu, cynku, witaminy B6 oraz jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzących z pestek dyni.


SKŁADNIKI NA OKOŁO 12 SZTUK

puszka czerwonej fasoli najlepiej z chili
1 mała pietruszka
100 g pestek dyni
200 g sera tofu
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 jajko
1 łyżka tartej bułki
sól ziołowa

WYKONANIE

Fasole odcedzić, cebulę i czosnek obrać i posiekać. W malakserze rozdrobnić fasolę, czosnek, cebulę i ser tofu. Dodać jajko, startą pietruszkę, pestki dyni, tartą bułkę i pietruszkę, wyrobić wszystkie składniki i z otrzymanej masy uformować około 12 placuszków. Upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...