piątek, 6 lutego 2015

OMDLAŁY IMAM

Omdlały imam jest to danie kuchni tureckiej. Stanowi rodzaj przystawki z bakłażana grillowanego nadziewanego pomidorami, cebulą, czosnkiem i przyprawami. Jak głosi legenda nazwa dania wzięła się od reakcji tureckiego imama na potrawę, którą zaserwowała mu jego żona. Do końca nie wiadomo czy imam omdlał z powodu smaku potrawy, czy też zawrotnie wysokiej ceny zastosowanej w niej przypraw.


SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

2 bakłażany, pokrojone w plastry
6 łyżek oliwi z oliwek
1 cebula, drobno posiekana
4 ząbki czosnku, rozgniecionego
1 łyżka sezamu
3 pomidory, obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę
1 łyżka mięty, drobno posiekanej
1 łyżka pietruszki, drobno posiekanej


WYKONANIE

1. podgrzej 2 łyżki oliwy na patelni i smaż na niej cebulę przez około 5 minut. Dodaj czosnek i sezam i smaż przez kolejne 2 minuty.
2. Dołóż pomidory, miętę i pietruszkę i duś na wolnym ogniu przez 15 minut, dodając odrobinę wody, jeśli potrawa wydaje się zbyt sucha.
3. W międzyczasie posmaruj plastry bakłażanów pozostałą oliwą i dopraw solą i pieprzem.
4. Smaż je grillowej patelni przez około 3 minuty, aż się zarumienią.
5. Podziel plastry na 4 porcje, ułóż je na talerzach i polej sosem z patelni.
6. Potrawę, przed podaniem możesz delikatnie podgrzać w piekarniku.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...