sobota, 7 lutego 2015

BEZA PAVLOVA Z MALINAMI

Tego deseru nie trzeba nikomu przedstawiać i myślę, że nie ma osoby która by za nim nie przepadała. Słodka beza i kwaśne owoce to połączenie idealne. Zamiast malin i borówek można użyć truskawek z pistacjami lub jagód. Możliwości jest nieskończenie wiele. Podstawą jest jednak beza. Legendy głoszą, że bardzo trudno ją wykonać. Ja jednak uważam, że to nie prawda. Wystarczy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ beza piecze się 1,5 godziny i drugie tyle musi odpoczywać w stygnącym piecyku.


SKŁADNIKI NA BEZĘ
4 białka z dużych jajek
150 g cukru pudru
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA SOS
100 g malin
100 g borówek
0,5 szklanki konfitury malinowej
300 ml śmietany 36%

WYKONANIE

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Piana powinna być lśniąca. Następnie cały czas ubijając, dodajemy ocet. Dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Na papierze do pieczenia rysujemy koło. Możemy odrysować je od dużego talerza. Odwracamy kartkę na drugą stronę żeby nie pofarbowała bezy. Rozsmarowujemy na papierze masę bezową. Nagrzewamy piekarnik na 80 stopni. Pieczemy beze bez 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, lecz nie wyjmujemy bezy. Powinna pozostać w stygnącym piekarniku przez kolejne 1,5 godziny.
W tym czasie przygotowujemy sos. Do rondelka wkładamy konfiturę malinową i część malin. Dolewamy odrobinę wody i podgrzewamy do momentu uzyskania sosu.
Gdy beza już ostygnie, ubijamy kremówkę. Smarujemy nią wierzch bezy. Następnie wylewamy sos i wykładamy borówki i resztę malin.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...