poniedziałek, 1 grudnia 2014

BUŁKI HAMBURGEROWE Z SEZAMEM

Bułeczki z tego przepisu wychodzą mięciutkie i puszyste. Wyraźnie czuć ich maślany i mleczny smak. Poniżej załączyłam zdjęcia z propozycją podania bułek z mięsem wołowym, warzywami oraz sosem z ketchupu, majonezu i musztardy.






SKŁADNIKI NA 8 SZTUK

350 g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
3 żółtka
100 g miękkiego masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli

sezam do posypania
żółtko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania


PRZYGOTOWANIE

Połowę ciepłego mleka wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki. Poczekać około 15 minut aż powstanie piana. Następnie przesianą mąkę połączyć z cukrem i solą. Dodać drożdżowy zaczyn, żółtka i resztę mleka. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone lecz nie ciepłe masło. Dokończyć wyrabianie.

Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po upływie tego czasu ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 8 części, każda bułka powinna ważyć około 100 gram. Uformować kule, ułożyć je na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach na około godzinę. Powinny wyraźnie urosnąć.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przed pieczeniem można bułki posmarować żółtkiem z mlekiem i posypać sezamem. Piec około 20 minut aż się lekko zarumienią.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz...